tiistai 26. toukokuuta 2015

"Emmä osaa enkkua/ranskaa/yms."

Tän lauseen kuulee monelta, joka haluaisi mennä kielimatkalle, mutta ei usko että pärjää omaavallaansa kielitaidolla. Ihan näin ensiksi: kielimatkalla on tarkoitus oppia kyseistä kieltä. Ei ole oletus, että kielimatkalle lähdettäessä puhuisit kyseistä kieltä sujuvasti. Kielimatkalla on muutenkin tosi tärkeää, että heittäydyt mukaan etkä pelkää epäonnistumista! :)

Lähdin ekalle matkalle 12-vuotiaana, jota ennen olin kerennyt opiskella enkkua kolme vuotta. Sillon mun perussanasto oli aika vahva, mutta en ollut ikinä kunnolla käyttänyt enkkua. Pärjäsin silti tosi hyvin ja olin meidän matkan loppupuolella yksi rohkeimmista puhujista! Olin silloin 4-ryhmässä (ryhmät 1-5, 5 paras).Suomalaisilla kielimatkalle lähtevillä on muutenkin enkun taso tosi korkea, vaikka ei itse ajattelisikaan niin. Lähtötasokokeen avulla varmistetaan vielä, että kaikki pääsevät itselle sopivaan ryhmään jolloin opiskelu on mielekästä ja mukavaa.

Tokalle matkalle lähdin viime kesänä, eli kasin ja ysin välillä. Luen ranskaa A2-kielenä, eli olen aloittanut sen nelosella. Ennen tota matkaa olin lukenut ranskaa jo viisi vuotta, mutta en oikeasti osannut puhua. Osasin hyvin kyllä perus itsensä esittelyn, kaupassa toimimisen yms, mutta siihen se sitten jäikin :D Epävarmuutta kielen kanssa ei yhtään auttanut se, kun heti ekana päivänä lentokentällä "laskettiin itsemme" ranskaksi ja menin sekaisin ja sanoin vahingossa väärän numeron...

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta, mä pärjäsin. Hostmomin kanssa puhuttiin lähinnä elekielellä ja hän yritti opettaa mulle jotain uusia sanoja välillä. Ite lähinnä ekat kaks viikkoa hymyilin ja vastasin "oui oui" kaikkeen... Loppupuolella aloin jo vastailemaan ranskaksi ja vikana iltana sain soperrettua pari kokonaista lausettakin (joka oli oikeesti mulle iso juttu!). Onneksi hostdad joka oli kylläki kotona vain viikonloppuisin, osasi englantia jonkun verran ja mun huonekaveri puhu vähän mua parempaa ranskaa.

"Think like a queen. A queen is not afraid to fail. Failure is another steppingstone to greatness."

- Oprah Winfrey

Ranskassa koulussa päädyin A2-tason ryhmään ja olin kyllä meidän ryhmästä selkeesti huonoin. Se kuitenkin motivoi mua ja sain tosta ryhmästä paljon enemmän irti, kuin siitä ihan alkeiden ryhmästä eli A1-ryhmästä! Nää EF:n tasoryhmäthän ja loppukokeiden arvosanat menee A1, A2, B1, B2, C1, C2. Ranskassa meillä oli ryhmiä vain B:hen asti. Onneksi vähän yli puolet opettajista puhui enkkua, joten jos ei kukaan ryhmästä tajunnut ranskaksi ohjeita niin saatiin sitten sama tieto hieman selkeemmin tutummalla kielellä. Eri maiden vastuuliiderit puhuivat kaikki ihan hyvää englantia kanssa, mutta paikallisista liidereistä vain osa osasi enkkua sen verran että saatiin kunnolla puhuttua. Ja tietenkin, jos enkkusi ei ole niin vahva, tai muuten vaan joku asia on tosi hankala selvittää, aina voi soittaa/hakea oman suomalaisen liiderin ja hän auttaa!

Reilun kuukauden kuluttua suuntaakin Kaliforniaan, jonne mennessä mua ei ollenkaan kielitaidon riittäminen pelota, onhan mulla kuitenkin jo kaksi kielimatkaa takana! Toivottavasti tää auttoi niitä, jotka epäröivät, että pärjäävätkö kielitaitonsa takia! Mähän oon aikalailla elävä todiste siitä että kyllä pärjää :D. Jos on jotain kysyttävää vielä niin voi laittaa kikissä viestiä @sinizzi tai sähköpostilla pitemmät jutut sini.horila@gmail.com :) Voi ihan vaan tulla myös fiilistelemään ensi kesän/tulevien kesien matkoja!

-Sini

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Lentotiedot

Ekojen matkat alkaa jo noin kahen viikon kuluttua ja mullakin on matkan alkuun enää 1,5 kuukautta! Tossa viikko sitten mulla tuli myef:ään omat lentotiedot, jotka on jo tähän mennessä varmaan viimeisillekkin tullut/tulee ihan kohta. Yleensä lentotiedot tulee noin. 7-5 viikkoa ennen matkaa ja ne siis löytyy tuolta myef:n "my trip" -välilehdeltä, jonne tulee myös pian isäntäperhetiedot!

Mulla on aikas aikainen aamu, kun lento lähtee jo seittemältä aamulla ja todennäkösesti tavataan kentällä aamu 4-5 välillä. Kotoa pitää siis mun lähteä kolmen aikoihin todennäköisesti, eli sinä yönä ei kyllä paljoa nukuta :D Onneksi sitten lentokoneessa aikaa torkkua...




























Ottakaa noissa lentotiedoissa sitten huomioon aikaerot!! Ja vaikka myef:ssä lukee tapaamisaikana 00:00 niin se meinaa sitä, että tapaamisaikaa ei vaan ole vielä määritetty. Siitä saat sähköpostilla vielä lähempänä matkaa enemmän infoa :)

Mun ryhmä lentää siis Norwegianilla Tukholman kautta Los Angelesiin ja ite ainakin oon tosi tyytyväinen siihen, että ollaan Losissa perillä paikallista aikaa jo päivällä! Toi ARN-LAX lento on tooooosi pitkä, mutta eiköhän siitäkin selvitä. Tässä kuitenkin vielä mun lyhyt "miten selviät pitkästä lennosta" lista:

- Lähde matkaan mukavissa vaatteissa, jos lentosi kestää vaikka 6-12h ei tyylikkyys ole se ykkösjuttu vaan mukavuus! + lentokoneissa on usein kylmä, joten varaa huivi/hyvä pitkähihainen mukaan
- Ota mukaan vara-akku kännykkää varten + laturi jossa usb-pää (ainakin osassa pitkän matkan koneissa saa usb-päällä ladattua laitteita)
- Käännä kello paikalliseen aikaan ja yritä nukkua silloin, kun paikallista aikaa olisi yö
- Juo tarpeeksi!!!
- Varaa mukaan omia eväitä, koska lentokoneessa joudut ylimääräsistä eväistä maksamaan ihan hirveesti

Toivottavasti näistä oli apua ja tässä vielä linkki mun myef-sivulle, josta voit tilata ilmaisen EF kielimatkojen esitteen.

-Sini

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Isäntäperheen plussat ja miinukset

Oon aikaisemminkin tehnyt postauksen isäntäperheessä asumisesta (tässä), mutta nyt ajattelin kertoa selkeämmin isäntäperheessä asumisen plussista ja miinuksista. 

PLUSSAT:

+ Pääset kokemaan paikallista elämää asuntolaa paremmin
+ Perheeltä voi saada tosi paljon apua
+ Etenkin jenkeissä perhe voi kuskata sua vapaina viikonloppuina paikkoihin joihin et muuten pääsisi
+ Parhaimmillaan saat ns toisen perheen ulkomailta 
+ Isäntäperhe on ainakin EF:n kielimatkoilla jonkun verran asuntolaa halvempi
+ Mun mielestä on ainakin mukavampi asua "normaalissa" kotimaisessa ympäristössä kun on poissa kotoa




NEUTRAALI:

+/- Sun on pakko käyttää kohdemaan kieltä, osan mielestä hyvä, osan mielestä huono juttu
+/- Mun matkalla mun perheessä eläminen oli tosi rentoa, mutta joidenkin perheillä on tietenkin tarkemmat säännöt
+/- Ruoka voi joko olla tosi tosi hyvää, tai sitten se ei oikein maistu. Jos olet tosi nirso niin suosittelisin harkitsemaan asuntolaa, jossa voi vähän enemmän valita mitä syö :)




MIINUKSET:

- Välttämättä kemiat ei kohtaa perheen kanssa
- Matka koululle perheestä voi kestää jopa tunnin, usein kuitenkin vähemmän

Niin kuin oon aikasemminkin sanonut, ite ainakin suosittelen isäntäperheessä majoittumista! Mulla ei kuitenkaan ole kokemusta asuntolasta, joten siitä oon kuullut vain muiden kommentteja :)

-Sini

P.S 50 päivää mun matkaan?!

tiistai 5. toukokuuta 2015

Lentokentällä

Moikka! Nyt kerron teille miten kielimatkan ekana päivänä lentokentällä toimitaan. Matkoilla todennäköisesti lähes kukaan ei ole matkustanut ilman vanhempia, ja jotkut eivät välttämättä ole olleet ikinä lentokoneessa. Matkan eka päivä on jännittävä ja tapahtuu paljon, joten muista heti alusta asti kuunnella liiderin antamia ohjeita tarkasti! Ennen matkan alkua saat myös sähköpostilla lentokenttävastaavan numeron, joka todellakin kannattaa ottaa ylös ongelmien varalta!

Matka lentokentälle: Helsinki-Vantaan lentokentälle siirtyminen täytyy hoitaa itse. Suurin osa tulee vanhempien kyydillä, mutta jos asut tosi kaukana kannattaa tulla Helsinkiin lentäen. EF:ltä voi ostaa liittymälentoja, jotka välillä ovat perillä Helsingissä edellisenä iltana, jolloin on järkevää viettää yö lentokenttähotellissa (paitsi tietenkin jos kentällä tapaamiseen on vaikka vain 6h aikaa, kannattaa miettiä onko järkevää maksaa hotelliyöstä).

Ryhmän tapaaminen: Myef:ään tulee tapaamisaika, joka on yleensä pari tuntia ennen koneen lähtöä. Ole ajoissa paikalla! Muut kielimatkalaiset tunnistaa helposti EF:n laukkutageista ja muutenkin kyllä ne vain näkee :D. Noin viikko ennen oman matkan alkua saat myös sähköpostilla lentokenttävastaavan numeron, joten jos tulisi jotain ongelmia esim. ryhmän löytämisessä, häneen tulee ottaa yhteyttä. 

Liiderin tapaaminen, sääntölappujen palautus, matkavakuutus: Liiderin tunnistat kirkkaan pinkistä EF-paidasta ja kun hän saapuu paikalle matka pääsee pian alkamaan. Hän esittelee itsensä, pitää nimenhuudon, kerää sääntölaput ja kopiot vakuutuksesta. Meidän liideri sanoi vanhemmille myös pari rohkasevaa sanaa ja sitten sanoi, että he voivat lähteä. Vanhempia ei kuitenkaan tarvita tuolla lentokentällä, mutta suurimman osan vanhemmat oli kentällä vielä sanomassa vikat moikat ja kuuntelemassa liiderin juttuja.

Lähtöselvitys ja bag drop: Riippuen ainakin lentoyhtiöstä, lähtöselvitys tehdään joko laitteilla tai tiskillä. Liiderisi kuitenkin auttaa siinä tarvittaessa ja trust me, ei se ole hankalaa! Jos lähtöselvitys tehdään koneilla, niin sitten viedään matkalaukut vielä erikseen bag droppiin.

Turvatarkastus: Turvatarkastukseen mennään myös porukalla yhdessä ja tässäkin liideri auttaa tarvittaessa. Lentokentän henkilökunnalta kannattaa kuitenkin ensisijaisesti tässä vaiheessa kysyä apua, koska liiderisi ei todennäköisesti ole siinä ihan vieressä.

Portille meno, vapaa-aika, koneeseen meno: Turvatarkastuksen jälkeen liideri vielä näyttää/kertoo koneenne lähtöportin, kertoo siellä tapaamisajan ja tämän jälkeen on usein vielä hieman vapaa-aikaa. Kannattaa todellakin käyttää tää aika hyvin hyödyksi, tutustua muihin ja ostaa juotavaa/syötävää koneeseen. Ennen koneeseen menoa liideri vielä varmistaa moneen kertaan, että kaikki ovat mukana ja sitten mennään!

Jos sulla on välilasku, niin sielläkin liikutte porukalla uudelle portille, jonka jälkeen on mahdollisesti vapaa-aikaa. Älä lähde omille teillesi missään vaiheessa, tai muuten koko muu porukka joutuu odottamaan kun teitä etsitään ja liideri huolestuu! Pidä myös mielessä ekasta päivästä lähtien, että esim. 25 hengen porukalla liikkuminen on huomattavasti hitaampaa kuin vaikka neljän hengen porukalla.

-Sini